Turistinformation för Gagnef
Ottilia Adelborgmuseet öppet sommartid eller efter överenskommelse
I museet finns en utställning av spetsar ur Ottilias samlingar, en dräktkammare som visar Gagnefsdräkten, eller riktigare ”Gangsklär”, så som de såg ut när Ottilia kom till Gagnef och en konstutställning. Museet arrangerar också separatutställningar som annonseras löpande. Museet finns i gamla prostgården Kyrkbyvägen 36 i Gagnefs Kyrkby. Ring +46 241 151 50.
Mer information se www.gagnef.se/kultur
Gagnefs Minnesstuga öppet sommartid eller efter överenskommelse
Besök den äldsta hembygdsgården i Dalarna, startad av Ottilia Adelborg. Upplev hur man bodde i Gagnef för 100 år sedan! Det finns 25 timmerbyggnader och en stor samling av träredskap. Guidning efter beställning för 200:- annars är det fri kollekt. Vidsträckt utsikt över dalgången och de blå bergen i fjärran. Adress: Adelborgsvägen i Gagnefs Kyrkby. Ring +46 241 610 12
Gagnefs kyrka
Kyrkan som är en av de större landsbygdskyrkorna byggdes ursprungligen på en plats på en höjd 300 m ifrån nuvarande läge vid vikingatid kanske på 800-talet. Nuvarande kyrkans s placering är från sent 1200-tal, då kyrkan byggdes som en gråstenskyrka. Den har sedan byggt om och till i flera omgångar. Kyrkans äldsta och förnämsta inventarium är altarskåpet som troligen är från 1400-talet och gjort i Lybeck eller i Schlesvig-Holstein i Tyskland och har kommit till Sverige som krigsbyte i samband med 30 åriga kriget första hälften av 1600-talet. De vackra korfönstren invigdes 1954 och är vackra bilder i olika färger med följande tema: ”Låten barnen komma till mig och förmenen dem det icke” samt ”Kommen till mig i alle som arbeten och ären betungade”.
Kyrkan ligger idag nära älven och området erbjuder stillhet och ro. Öppen sommartid dagligen annars hålls högmässa söndagar kl. 11.
Flottbroområdet
Mellan Minnesstugan och älven ligger Flottbroområdet, ett öppet område nära älven och flottbron där det finns vandringsled längs älven. Här finns en scen för musik och annan uppträdande, en vandringsled längst med Dalälven, småbåtshamn, en kaffé och sittplatser.
Flottbroarna
Sveriges enda flottbroar finns i Gagnefs Kyrkby och i byn Österfors. I Österfors finns också resterna av ett nedlagt infrastrukturprojekt, Gråda kanal, som statmakterna inte ville slutföra på 1830-talet. Artefakterna finns kvar och området är tillgängligt för vandrare.